David Stern, adevăratul arhitect al actualului NBA

La sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, NBA a abandonat. A fost menajată într-o criză profundă care i-a amenințat stabilitatea fragilă. Scandalurile de droguri și problemele financiare grave i-au făcut pe fani să fugă în alte ligi și alte sporturi, în timp ce NBA și-a văzut viitorul în pericol…Până când David Stern a ajuns în 1984. Deși în realitate, relația lui David J. Stern, un avocat de origine evreiască născut la New York la 22 septembrie 1942 și NBA a început mult mai devreme.

În1966, recent absolvent de drept din Columbia, a început să lucreze ca consilier extern al Ligii, în 1978 a semnat pentru NBA în calitate de consilier general, iar în 1980 a devenit vicepreședinte executiv.În acei ani, două decizii luate de Stern însuși au schimbat cursul carierei sale și NBA: programul de droguri și plafonul de salarii.

Drogurile au fost o problemă pe care Liga în sine a admis-o și Stern a reușit să le eradice. Limita salarială a creat un sistem de câștiguri salariale în care proprietarii și jucătorii au devenit parteneri. Acesta a oprit criza economică și a dat Ligii un plămân cu care să respire. Ambele decizii, cruciale pentru NBA, l-au catapultat în poziția pe care a deținut-o în 2014 și din care a condus o extindere ca nimeni alta în sport și, poate, în lumea afacerilor.

La 1 În februarie 1984, David Stern a devenit al patrulea comisar al ligii care a înlocuit LarryO’Brien.Câteva luni mai târziu, avea să joace primul său proiect, primind patru dintre cele mai strălucite vedete din ultimii 25 de ani: Olajuwon, Jordan, Barkley și Stockton. Sosirea lui Michael Jordan a fost crucială. S-a alăturat figurilor Magic și Bird, care aveau și sigiliul Stern, iar cei trei – toți cei patru cu comisarul – vor forma coloana vertebrală a competiției de succes care este astăzi NBA, o ligă planetară.

Stern a știut să vadă rivalitatea dintre Magic și Bird de la universitate, cel mai bun vorbitor pentru un NBA orfan de idoli. El a redirecționat și a înmulțit cu o mie zgomotul pe care l-au generat cele două figuri pentru a iniția recucerirea lor particulară.

NARROW PATH

Dar calea lui Stern nu a fost ușoară.În 1987, el a trebuit să se ocupe de cel mai mare scandal de droguri amintit vreodată în sporturile profesionale, stropind mai mulți jucători și membri ai personalului tehnic al Phoenix Suns, inclusiv Walter Davis. De asemenea, a trebuit să se confrunte cu un blocaj, pe care, totuși, a reușit să-l evite cu totul. În 1999, sezonul a fost redus la 50 de jocuri și nu a existat All Star, dar a existat o Ligă. Cel de baseball nu l-a gestionat la fel. Mână în mână cu Stern, NBA a cunoscut cea mai splendidă etapă. După ce a verificat că Magic, Bird și Jordan au crescut popularitatea Ligii, a condus cel mai ambițios proiect: Globalizarea.Și a dat naștere unei alte realizări mărețe, Dream Team de la Barcelona 92, care a schimbat baschetul pentru totdeauna.

De acolo, a fost vorba de direcționarea fiecărui pas al Ligii pentru a intra pe toate piețele posibile. El, mai mult decât oricine, știa ce înseamnă să aibă jucători din alte țări să strălucească în Liga sa și s-a angajat în proiectul de a face din NBA aproape o competiție internă în multe țări ale lumii.

Sub mandat, NBA a reușit să își ridice veniturile de aproape 40 de ori, salariul mediu al jucătorilor a trecut de la 250.000 de dolari pe an în 1984 la peste 5 milioane de dolari, iar valoarea francizelor a crescut cu o mare majoritate care depășește 1.000 milioane de dolari.El a promovat All Star într-o petrecere mondială, a extins Liga cu încă șapte echipe și a reușit șase schimbări de franciză. Și a deschis 13 birouri în întreaga lume ca dovadă a creșterii Ligii. Și chiar a fondat WNBA (NBA pentru femei) în 1997.

Stern însuși nu a semnat niciodată un contract cu NBA. În fiecare an, la adunarea generală de la sfârșitul sezonului, și-a pus poziția la dispoziția proprietarilor. Și a spus că, cu un vot împotrivă, nu ar fi continuat. A făcut acest lucru timp de 30 de ani, până când în 2014 a decis să-l lase de acord. Acum Liga plânge dispariția uneia dintre cele mai mari legende ale acesteia.